Gestapelde Stad / Finalist 2013

Gestapelde Stad - Antwerpen /
Bouwheer: cuypers & Q architecten
Architect: cuypers & Q architecten
Algemene aannemer: F. Willems

« Gestapelde Stad » is een schoolvoorbeeld van hoe je kan spelen met het aspect ruimte en verschillende functies (woonst, kantoorruimte en tuin) opeen kan stapelen. Het gebouw slaagt erin om op een beperkte oppervlakte toch heel comfortabel te leven in een uitgesproken aantrekkelijke architectuur, de natuur haar plaats in de stad terug te geven en een minimale ecologische voetafdruk na te laten. Het gebouw met 7 niveaus is opgevat als een goed geïsoleerd karkas in massief en bruut beton, waarbij de massa zorgt voor thermische inertie en comfort voor bewoners, werknemers en bezoekers. Losse meubelobjecten fungeren als wanden om de moduleerbare ruimtes te scheiden en maken dat de ruimtes makkelijk kunnen worden heringedeeld mocht dat later nodig zijn. De « brute », bijna ‘casco’-manier van bouwen laat het beton volledig tot zijn recht komen en zorgt ervoor dat er in de afwerkingsfase veel kon worden uitgespaard. Ook de samenwerking met het aanpalend gebouw om het terrein en de werf (werfkraan, aannemer...) te delen, zorgde voor mooie besparingen.

Tot voor kort bevond zich in het centrum van Antwerpen een treurig ogend gapend perceel. cuypers en Q architecten bouwden er voor privé- en professioneel gebruik een stedelijke benedenbouw  met – van onder naar boven – een patio en een praktijk verspreid over 2 lagen, een slaapverdieping die als buffer dient tussen praktijk en woning, een duplex leef- en eetruimte met overdekt terras en zithoek, en een volwaardige daktuin met zicht over de Antwerpse skyline. Boven het westelijk georiënteerde terras werd, aansluitend op de daktuin, een tuinkamer gebouwd. Door op deze manier met het aspect ruimte te spelen en verschillende functies opeen te stapelen, maakten cuypers en Q het mogelijk om op een kleine oppervlakte comfortabel te leven, de natuur haar plaats in de stad weer te geven en een minimale ecologische voetafdruk na te laten.

Het bouwproject is opgevat als een goed geïsoleerd karkas in massief en bruut beton, waarbij de massa zorgt voor thermische inertie en genivelleerd comfort voor bewoners, werknemers en bezoeker.  Losse meubelobjecten fungeren als wanden om de moduleerbare ruimtes te scheiden en maken dat de ruimtes makkelijk kunnen heringedeeld worden mocht dat later nodig zijn.

In alle fasen van het bouwproces – voor, tijdens en na – werd bewust voor een duurzame aanpak gekozen, zowel op energetisch vlak als op het vlak van de ecologische voetafdruk, levensstijl en werkcultuur. Het bureau werkt o.a. met gedeelde werfauto’s en eigenaars en werknemers maken zo veel mogelijk gebruik van de fiets en het openbaar vervoer. Ook werd bewust gekozen voor vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning (systeem D+) en voor micro-warmtekrachtterugkoppeling met condensor. De bouwwerken worden uitgevoerd door lokale aannemers die gebruik maken van materialen uit eigen streek.

Ook is zowel aandacht besteed aan de nodige autonomie van de Gestapelde Stad an sich als aan de link met de buurt. Zo zijn de gevels zodanig ontworpen dat er een maximale transparantie voor de stad is en de bewoners en werknemers van het gebouw kunnen genieten van maximale passieve winsten in temperatuur en daglicht. De ‘brute’, bijna ‘casco’-manier van bouwen laat het beton volledig tot zijn recht komen en zorgt ervoor dat er in de afwerkingsfase veel kon worden uitgespaard. Ook de samenwerking met het aanpalend gebouw om het terrein en de werf (werfkraan, aannemer…) te delen, zorgde voor mooie besparingen.

Dit zegt de jury

« Gestapelde Stad » in Antwerpen is een sterk staaltje architectuur dat bijdraagt aan de verfraaiing van wijk en stad en is een mooi voorbeeld van multifunctionaliteit waarbij 3 functies worden gebundeld over de verschillende verdiepingen heen: kantoren, privéwoning en dakterras. Alles is gebouwd op een kleine grondoppervlakte waardoor de ecologische voetafdruk beperkt is. Door dit efficiënt gebruik van het perceel werden de kosten gedrukt en kreeg de natuur een plaats in de stad. Het gebouw kent een betonnen structuur, die ruw en tegelijkertijd warm is en interessante thermische kwaliteiten heeft. De vele open ruimtes zorgen niet alleen voor veel lichtinval, maar zijn ook aangenaam om in te leven en makkelijk aanpasbaar aan toekomstige wensen of behoeften.

Download de brochure

Share/Save