Jury 2012

De vergaderingen van de jury 2012 werden voorgezeten door tekenaar en visionair scenograaf François Schuiten, en de Vlaamse en internationaal vermaarde architect Bob Van Reeth, eerste Vlaamse ‘Bouwmeester’. De jury was samengesteld uit Nederlandstalige en Franstalige mensen uit diverse middens, zoals architecten, ingenieurs en kunstenaars.

De 2 co-voorzitters:

François Schuiten
François Schuiten werd in 1956 geboren in Brussel, in een familie van architecten. Als striptekenaar werkt hij sinds 1980 met Benoît Peeters samen aan de reeks Les Cités obscures, die in een tiental talen vertaald werd en vele prijzen in de wacht sleepte. François Schuiten werkte ook mee aan het visuele ontwerp van verschillende films, zoals Toto le héros van Jaco Van Dormael en Taxandria van Raoul Servais. Als scenograaf realiseerde hij onder meer het Paviljoen der Utopieën op de Universele Tentoonstelling van Hannover in 2000, en het Belgische paviljoen op de Tentoonstelling van Aïchi in 2005. In 2002 mocht François Schuiten de ‘Grand prix d’Angoulême’ voor zijn werk in ontvangst nemen.

Bob Van Reeth
Bob Van Reeth werd in 1943 geboren in Temse en in 1998 uitgeroepen tot eerste ‘Vlaamse Bouwmeester’. Hij interesseert zich vooral aan de werk- en levenswijze van de bewoners. Vanaf 1965 bouwt hij voornamelijk woningen in Vlaanderen en Nederland. In Antwerpen doceert hij architectuur en richt hij het bureau AWG op. Momenteel werkt hij onder meer aan de bouw van het Holocaustmuseum in Mechelen en aan de renovatie van de abdij van Westvleteren. Hij ontwerpt gebouwen die zich mettertijd kunnen aanpassen en van functie kunnen veranderen.

De 5 leden:

Chantal Dassonville
Deze architect leidt de architectuurcel van de Federatie Wallonië-Brussel en publiceerde onlangs ‘Architecture Wallonie-Bruxelles Inventaires 2005-2010’.

Filip Descamps
Deze ingenieur-architect van de KUL doceert aan de vakgroep architectonische ingenieurswetenschappen van de VUB. Hij is vennoot in Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau.

Klara De Smedt
Sinds 1999 leidt ze het Designcenter ‘De Winkelhaak’ in Antwerpen. Ze geeft ook regelmatig conferenties in binnen- en buitenland.

Caroline Mierop
Nadat ze aan het hoofd stond van de Fondation pour l’Architecture leidt deze architect al een tiental jaar de ‘Ecole nationale supérieure des arts visuels’ van ter Kameren.

Georges Vercheval
Deze gepassioneerde architectuurfotograaf is de stichter van het ‘Musée de la Photographie’ in Charleroi, waar hij net een tentoonstelling achter de rug heeft en nog steeds vicevoorzitter is van de vzw ‘Culture et Démocratie’.

"De 27 initiële kandidaten voor deze prijs hadden allemaal een andere manier om de diversiteit en betaalbaarheid van hun project vorm te geven. De meesten integreerden wel de aspecten Planet (energiebesparing, respect voor het milieu) en People (comfort, welzijn van de bewoners), maar de andere twee criteria, Prosperity (kostenminimalisatie) en Participation waren minder vaak aanwezig. We hebben vier projecten geselecteerd die de vier aspecten van duurzaamheid in acht nemen, of het nu gaat om groepsprojecten of individuele woningen die voor elk budget bereikbaar
zijn. Omdat we het belangrijk vinden ons patrimonium te behouden, hebben we ook het hergebruik van oude gebouwen in de verf gezet. Tot slot hebben we projecten uitgekozen die toelaten comfortabel te wonen in de stad, vooral in moeilijke of achtergestelde buurten."

(Extract van het juryverslag, 1 oktober 2012)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share/Save